Wijncolumn

Wijncolumn · 16 januari 2019
Nu we halverwege de januari-maand zijn blik ik alvast terug op de overheidscampagne voor deze maand: “Ik pas”. Het moest ons als kritische liefhebbers van smaak aansporen om gedurende deze eerste maand van het jaar helemaal geen alcohol te nuttigen. Dus ook niet één fatsoenlijke glas wijn. Daar valt nog wel iets over te zeggen. Natuurlijk is het een goed initiatief om excessief gebruik van alcoholische dranken in te dammen. Zwaar alcoholische dranken voorop en als je in je eentje een fles...
Wijncolumn · 01 november 2018
Onlangs was er weer van alles te doen om het haasje. De Keuringsdienst van Waarde schudt elke week de wereld. Deze keer over de manier waarop supermarkten jou, als consument proberen te verleiden. Haasje van het varken, haasje van de os, haasje van het lam. We kennen ze allemaal. Prachtige stukjes mals-zacht vlees van heerlijk luie spieren in varken, rund of lam. Maar tegenwoordig reppen de supermarkten over allerlei andere haasjes. Tegenwoordig liggen er kipfilethaasjes, zalmhaasjes,...

Wijncolumn · 19 oktober 2018
Ruim twintig jaar geleden, in 1996, is WijnhuisLochem opgericht en de allereerste slogan waarmee ik werkte was “EERST PROEVEN”. Dat gebeurde aanvankelijk thuis, gewoon aan de keukentafel, met mensen uit de straat. Zo nu en dan word ik weer aan deze memorabele avonden herinnerd als ik een buurman of -vrouw van weleer in de stad tegenkom. Een tafel vol met wijnen, glazen en culinaire hapjes. De deelnemers vertelde ik onder meer hoe je het beste proeft, hoe je een wijn goed beoordeelt. En...

Wijncolumn · 13 september 2018
Wilt u vis of vlees? Als je in een restaurant je keuze voor een gerecht maakt, kies je bewust voor vlees, of vis. Of vegetarisch wellicht. Je maakt wel een keuze. Waarom vlees, welke vis? Je neemt geen genoegen met een gerecht vlees of gerecht vis zonder dat je weet wat je op je bord krijgt. Smaken verschillen nogal, kalfs- of varkensvlees, rund- of lamsvlees, zalm of kibbeling, kabeljauw of tonijn. En dan hebben we het nog niet gehad over de bereidingswijze. Kortom, onbewust of bewust maak je...

Wijncolumn · 31 augustus 2018
Het kabinet onthulde vandaag plannen om alcoholische dranken fors in prijs te laten stijgen. In het kader van een landelijk plan om overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Nu begrijp ik dat wel als je net een 21-diner van je zoon achter de rug hebt. Waar jongelui in een paar seconden de inhoud van 2 flessen wijn in een soort van wave in hun kelen lieten verdwijnen, atten. Of als je op een donderdagavond niets vermoedend door een studentenstad het horecakwartier passeert. Of als je op een...