· 

Eerst proeven

Ruim twintig jaar geleden, in 1996, is WijnhuisLochem opgericht en de allereerste slogan waarmee ik werkte was “EERST PROEVEN”. Dat gebeurde aanvankelijk thuis, gewoon aan de keukentafel, met mensen uit de straat. Zo nu en dan word ik weer aan deze memorabele avonden herinnerd als ik een buurman of -vrouw van weleer in de stad tegenkom. Een tafel vol met wijnen, glazen en culinaire hapjes. 

 

De deelnemers vertelde ik onder meer hoe je het beste proeft, hoe je een wijn goed beoordeelt. En vooral hoe je dan het beste van een wijn geniet. Met als voorwaarde dat je in je glas wel een wijn hebt waarvan je daadwerkelijk kunt genieten. Een wijn gemaakt op kwaliteit, niet het goedkope druivensap uit de supermarkt waar door vergisting wat alcohol in terecht is gekomen. Daar valt niets bijzonders in te proeven. Neen, wijnen waar meer inhoud in zit. Waar het zoetje van het rijpe fruit subtiel vermengt is met de zachte zuren, fijne bitters en een zekere mineraliteit op de achtergrond meespeelt. Met een afdronk die lang nagalmt.

 

Om te leren proeven moet je veel, veel wijnen naast elkaar, proeven. Dat deden we dus, en hoe! De kleur beoordelen (het minst spannende gedeelte), daarna de wijn los walsen in het glas en de aroma's tot je nemen. Je ruikt iets spannends. Vervolgens ga je de fasen van smaakervaringen doorlopen. Een eerste slokje. Verrassing. De eerste aanzet. Verwondering. Het middengedeelte. Bevestiging. En tenslotte de finale, als een pauwenstaart verspreiden de smaken zich in je mond. Je smaakpapillen draaien overuren. Verbazing alom, dat er zoiets kan bestaan in je glas! Elke fase is anders. Puur smaakgenot in je glas. Je heb iets om over te praten. Zo ging dat 20 jaar geleden, en zo gaat dat nu.


Binnenkort weer, in het Theater van de Wijn kun je circa 50 wijnsensaties ervaren. En valt er weer over iets te praten. Het blijft een immer boeiende bezigheid, wijnen beoordelen, je te laten verrassen met nieuwe smaaksensaties. Je bent werkelijk nooit te oud om nieuwe wijnen te ontdekken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0