· 

De 30 van Lochem

'de 30 van Lochem'
'de 30 van Lochem'

Wilt u vis of vlees? Als je in een restaurant je keuze voor een gerecht maakt, kies je bewust voor vlees, of vis. Of vegetarisch wellicht. Je maakt wel een keuze. Waarom vlees, welke vis? Je neemt geen genoegen met een gerecht vlees of gerecht vis zonder dat je weet wat je op je bord krijgt. Smaken verschillen nogal, kalfs- of varkensvlees, rund- of lamsvlees, zalm of kibbeling, kabeljauw of tonijn. En dan hebben we het nog niet gehad over de bereidingswijze. Kortom, onbewust of bewust maak je een keuze.

Hoe anders is dat bij de wijnkeuze. Doet u mij maar een glas wit, of rood. En daar blijft het bij. Zo wordt merendeels de wijn bestelt. Geen idee wat er in je glas zal gaan belanden. De barman of -vrouw grijpt naar een huiswijntje die de horeca een fijne marge oplevert en zo wordt jouw uiterst soepele wijn uitgeserveerd, wit of rood. Commerciële smaak, makkelijk in de omgang, mag vooral niet spannend of gewaagd zijn want de hele wereld moet dit lekker vinden. Laat me raden, een Zuid Franse massa-chardonnay, of nee, nog erger, eentje uit de wijnfabrieken in Chili of Zuid-Afrika. Waar je ruim 4,- tot € 5, - voor gaat betalen. Als iemand je dan later vraagt wat je hebt gedronken kom je niet verder dan "tja, 't was wit...".

Je zou voortaan kunnen vragen of er meerdere open wijnen zijn. Maar dan zijn we er nog niet. Blijft de wit-keuze beperkt tussen chardonnay en sauvignon, zou ik echt een ander (eet)gelegenheid kiezen. Er mag toch wel minstens één verrassende druif te kiezen zijn, verdicchio, verdejo, riesling, pinot grigio of een Chablis, Pouilly fuissé of vermentino. De keuzemogelijkheden van de wijn zegt mij iets over het eten dat je op je bord mag verwachten!

Ik drink nooit een glas wit, zomaar wit. Of een glas rood, zomaar rood. Je wil toch op zo'n minst weten wat je drinkt. Je drinkt een negroamaro, of een verdicchio, of een ribera del duero, verdejo, pinot grigio of Chablis.

Oké, er zijn honderden, zo niet duizenden namen in wijnland. Ken je er 10, dan is er een begin. Bij 20 kom je op dreef. Als je er 30 herkent, bijvoorbeeld 'de 30 van Lochem', ben je al een wijnkei. Namen variërend van druivenras, wijngebied of wijndorp. Je bestelt dan geen wijntje meer. Maar je bestelt een glas Sancerre, een riesling, een glas ripasso, een glas tempranillo, een glas barbera. Je hebt jezelf gepromoveerd tot wijnconnaisseur.

Reactie schrijven

Commentaren: 0