· 

Wijn drinken als bier of bier drinken als wijn?

Het kabinet onthulde vandaag plannen om alcoholische dranken fors in prijs te laten stijgen. In het kader van een landelijk plan om overmatig alcoholgebruik terug te dringen.

Nu begrijp ik dat wel als je net een 21-diner van je zoon achter de rug hebt. Waar jongelui in een paar seconden de inhoud van 2 flessen wijn in een soort van wave in hun kelen lieten verdwijnen, atten. Of als je op een donderdagavond niets vermoedend door een studentenstad het horecakwartier passeert. Of als je op een zondagmiddag meespeelt met de derde helft op de hockeyvereniging.

En ik begrijp ook dat de limonade-achtige wijntjes gemaakt van plofdruiven uit de supermarkt, waar de gemiddelde Nederlandse consument nog steeds massaal voor kiest ook heel gemakkelijk weg te klokken zijn. Lekker dun, lekker snel weg. De gemiddelde flesprijs ligt in Nederland altijd nog onder de € 3,00. Ongelooflijk eigenlijk als jezelf gewend bent toch wel meer uit te geven aan een fles.

Het kabinet denkt het gebruik van deze snel in te nemen dranken met een accijnsverhoging te kunnen beteugelen. Geen stuntaanbiedingen meer, maar minimumprijzen. Ook dat begrijp ik als het gaat om al die liter-knallers in de supermarkt. Al denk ik niet dat dat een grote rem zet op deze genotsmiddelen.


Je kunt je echter afvragen of je het genot waar je zo op zoek naar bent ervaart door heel veel alcohol verpakt in een monotoon fruitsmaakje (wijn) of tarwebrouwsel (bier) in te nemen, of dat je meer geniet door minder alcohol in te nemen maar met subtiele smaken in een en dezelfde slok. Vergelijk het kwalitatief genieten bij een sterrenrestaurant ten opzichte van bij een all-you-can-eat, laat ik het netjes noemen, eetschuur.

Een vakkundig gemaakte wijn biedt naast primaire smaken ook secondaire en soms zelfs tertiaire smaken. Wijn die je niet klokt. Wijn waarbij je je glas weer terugzet op tafel na van een slok genoten te hebben. Wijn die je niet drinkt als bier, waarbij je met het glas in de hand blijft staan totdat het leeg is. Wijn van een leverancier die geen stuntaanbiedingen nodig heeft omdat hij de wijnboer die heel zijn ziel en zaligheid in de wijn heeft gelegd respecteert en een prijs vraagt die realistisch is voor al het werk dat in de fles zit. Wijn die je geniet, wijn die geen accijnsverhoging nodig heeft om het klokgehalte terug te dringen. Puur genot in het glas. Ik ken zo'n leverancier, dichtbij.

Kan het kabinet ook vandaag nog nadenken om bier, plofwijn en sterke drank als een mooi glas wijn te gaan drinken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0