· 

Hoeveel haasjes telt u?

Onlangs was er weer van alles te doen om het haasje. De Keuringsdienst van
Waarde schudt elke week de wereld. Deze keer over de manier waarop supermarkten jou, als consument proberen te verleiden. Haasje van het varken, haasje van de os, haasje van het lam. We kennen ze allemaal. Prachtige stukjes mals-zacht vlees van heerlijk luie spieren in varken, rund of lam.
Maar tegenwoordig reppen de supermarkten over allerlei andere haasjes.
Tegenwoordig liggen er kipfilethaasjes, zalmhaasjes, kabeljauwhaasjes in het
schap. Noem alles wat zacht-mals is haasje en de marketingafdeling van de
supermarkt heeft haar werk weer kleurrijk afgerond. Zo lust ik er nog wel één!
Wat dacht je van het haasje van de wijn...

Het fantasierijke gebrabbel van de supermarkten fronst tegelijkertijd ook de
wenkbrauwen. Immers, experts vertellen je aldus de Keuringsdienst van Waarde
dat de laatst genoemde beestjes helemaal geen haasjes hebben. Wat ze doen is het mooiste stukje “haasje” noemen. Als we dan toch in dit soort termen producten gaan aanprijzen, dan ken ik er nog wel één. Het haasje van de wijn. Maar daarover later meer.


De geloofwaardigheid van de supermarkt komt regelmatig in het geding. We kennen de verhalen van de plofkip, biologische groenten vol additieven en suikervrije producten met suiker. In het wijnschap gaat het dan bijvoorbeeld om prachtige tekeningen op wijnetiketten van wijnkastelen. Kastelen die luchtkastelen blijken te zijn. Het adres op het etiket verwijst naar een groot kantoor op een kil bedrijventerrein nabij Bordeaux. Of staat er bio op de fles wijn is de vraag hoe bio bio is? Immers in bio-wijn mag nog altijd van alles worden toegevoegd tijdens de vinificatie.

Terug naar de haasjes. Deze term is voorbehouden aan de grotere vasteland-beestjes als rund, lam of varken, zeker niet aan visjes. Maar let op, er bestaat ook een haasje van de wijn! Bijna niemand weet dat. Llebre is de naam, Catalaans voor
haas. En deze kan je drinken. Zacht zwoele wijn. Nieuwsgierig? Dit haasje staat open tijdens het Theater van de Wijn op 11 november a.s. in de Lochemse schouwburg.

Reactie schrijven

Commentaren: 0