· 

Ancona, aanleggen voor Conero, Piceno en Verdicchio

Wijnen van Garofoli
Wijnen van Garofoli

Ancona, gelegen aan de Adriatische kust, op ongeveer een derde van de ellenlange kustlijn van Rimini bovenaan tot de hak van Italië in het zuiden.  Wij zijn dan in de Marche (“ch” wordt uitgesproken als “k”). Deze stad aan de zee vleit zich langs een karakteristieke hoge berg die ten zuiden van de stad in zee verdwijnt: Monte Conero. Waar de mooiste stranden verscholen liggen aan idyllische baaitjes. Moeilijk bereikbaar, maar eenmaal gearriveerd kun je daar zonnebaden in een prachtig decor en 's avonds heerlijk dineren op het strand. Een hotspot voor lokals, zoals ook la famiglia Garofoli. Al meer dan 20 jaren voeren wij hun wijnen in ons assortiment. 

 

De beste rode wijnen komen van de hellingen van de Monte Conero, Rosso Conero, gemaakt van de montepulciano druif. Fruitig, kruidig en stevig. De weekend-variant van dit gebied. In de lager gelegen wijngaarden groeien de druiven die als Rosso Piceno in je fles terecht komen. Dan mag er ook meer sangiovese aan toegevoegd worden. Wat lichter, frivoler, minder kruidig. De door-de-weekse variant. Ook komen hier de smakelijke witte verdicchio's vandaan, mooie begeleiders voor visgerechten. En de onbekende maar lokaal zeer beminde passerina druif. Een witte wijn met wat meer smaaklawaai dan de timide verdicchio. Heel lekker eigenlijk. Waar de verdicchio mooi neutraal is met een fijne tonen van amandel is de passerina smakelijker, geprononceerder, met een hintje van appel.

 

Ben je toch in de regio, dan kom je al snel in Jesi. Een aardig provinciestadje, heel goed in de productie van massawijnen. Als bijzonderheid wordt hier de witte wijn bij voorkeur afgevuld in een amfora achtige fles. Beter er aan voorbij te lopen want, je hebt dan meestal een te duur betaalde eenvoudige witte verdicchio van wijnboeren die graag volume maken in plaats van kwaliteit. Op het etiket staat Verdicchio dei Castelli di Jesi.

Uit het veel dieper in het binnenland gelegen Matelica komt de, tja voor de hand liggend, Verdicchio di Matelica. Deze zijn interessant omdat de ondertoon mineralig kan zijn.  De Marche is een uitgestrekte lappendeken met heerlijke verstilde dorpjes op heuvelkammen (Cingoli),
marktstadjes (San Severino) en grotere provinciesteden (Ascoli Piceno, Urbino en Loreto).  In de zomer is het opera festival in de Arena Sferisterio in Macerata een veel bezocht evenement, zeker door toeristen.

 

De wijnen van Garofoli

Wit

Serre del Conte    Verdicchio: frisse aperitief wijn, hint van klein wit fruit, honing en amandel. Sappig, niet te geprononceerd

Macrina                 Verdicchio: tintelfrisse combinatie van wit en exotisch fruit met toontje van amandel. Elegant.

Podium                  Verdicchio: aroma's van honing en bloesem. Lekker dik en mondvullend, fijne zachte zuren. Anijstoetsje met botertje.

Amarela                 Passerina: aroma van kruisbessen, groene appel en peer. In de smaak suggestie van appeltje en meloentje.

                                                   met een touché van kruidigheid.

 

Rosado

Komaros                Fijn rood fruit in aroma en smaak, subtiel gekruid. Soepel, fris, harmonieus met indrukken van bessenfruit en framboosjes.

 

Rood

Farnio                     Sangiovese/montepulciano: wat wulps, spontaan rood fruit. Piepklein zuurtje. Makkelijk in de omgang. Goed te koelen!

Ambro                    Druivencombinatie als Farnio maar fluweelzacht en  gulle rode wijn. Voller, ronder.

Pinancarda            Montepulciano de Marche: zwoel, vol en stevig met kruidig kersenfruit. Lange afdronk.

Agontano               Riserva variant van de Piancarda: kruidig, houtgerijpt, ronde tannines. Topcuvee van de familie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0