· 

Bordeaux, de schone slaapster

La Cité du Vin
La Cité du Vin

Waar de Bordeaux wijnen alles behalve slaapsters zijn, ze spelen nog altijd een nadrukkelijke stempel in de internationale wijnhandel, is de stad zelf deze naam ooit een keer toebedeeld geworden. De stad Bordeaux, daar gebeurde het niet om zo te zeggen. Op weg naar Spanje reed je de stad het liefst zo snel mogelijk voorbij. Geen bijzonder markante gebouwen, geen grootse events (oké, voor de wijnhandel is er elk jaar natuurlijk de grootste wijnbeurs ter wereld), geen grootse iconen.


Een gemoedelijke provinciestad, met een paar onooglijke banlieu's voordat je in de oude binnenstad aankwam. Niet verwonderlijk want Bordeaux is een havenstad, met kenmerkende loodsen langs de kaden, wijnopslagloodsen. Vooral aan het einde van de Garonne en de Dordogne, daar waar deze twee rivieren in elkaar samenvloeien en opgaan in de machtige Gironde, die al het water uiteindelijk in de oceaan loost.

Van hieruit werd al in de vroege Middeleeuwen heel veel wijn o.a naar Engeland verscheept. Helemaal toen door een huwelijk de Engelsen bezit verwierven in dit deel van Frankrijk. Ze zullen er in Engeland een goed glas Bordeaux op gedronken hebben.

 

TOF IN BORDEAUX
Bordeaux, een slaapster dus. Haar schoonheid lag vroeger vooral in verborgen hoekjes, gotische torenspitsen, de kathedraal, prominente gebouwen uit de 18e eeuw aan de kade, waar je bij Place de la Borse het hoogtepunt bereikt. Veel kleine winkeltjes, uiteraard heel veel restaurantjes en kleine pleintjes die de wirwar aan kleine straatjes aan elkaar knopen.

Haar imago van slaapster naar schone slaapster heeft vorm gekregen toen in de jaren '90 de stad zich naar de rivier keerde. De havenloodsen verplaatsten zich naar de buitenrand van de stad (immers er wordt geen fles meer per boot aangevoerd uit het achterland), en er werd over de gehele lengte van de oever een wandel- en fietspromenade aangelegd. Als klap op de vuurpijl werd bovendien een nieuw wijn'event' gebouw geopend met een op z'n minst gezegd opmerkelijke architectuur, La Cité du Vin.

Een soort wijnmuseum maar dan anders. Geen oude wijnpersen te zien, geen wijnvat tegengekomen. Wel een en al beleving over druivenrassen, wijngebieden, ruiken, proeven en animaties over de wereld van wijn. Dat in een decor van een spectaculair gebouw. Zelfs leuk voor mensen uit de wijnbranche zelf.

Na een bezoek aan La Cité du Vin kun je aan de overzijde van de weg terecht bij 'Les Halles de Bacalan' voor een heerlijk hapje en drankje in de foodhal. Een geslaagde combinatie van markt en horeca.


Bordeaux anno nu, een schone slaapster, maar vooral ook een lekkere slaapster.  Laat haar niet slapen als je in de buurt bent!

EN WAT PROEVEN WE HIER?
Bordeaux kent twee (hoofd)druivenrassen, twee heel bekende,  merlot en cabernet sauvignon. Deze worden altijd in een mix in de fles gedaan omdat dat wordt voorgeschreven in de lokale wijnregelgeving.  Je mag er als wijnboer van afwijken (bijvoorbeeld door een 100% merlot in de fles te doen) maar dan mag je je wijn niet meer "Bordeaux" noemen.

Aan de rechterzijde van de oever van de Gironde ligt de Medoc (en daarvan weer een onderdeel, de Haut-Medoc).  De wijnen die hiervandaan komen zijn voor het grootste deel gemaakt met cabernet sauvignon. Aan de overkant, op de linkeroever liggen de welbekende plaatsen
St. Emillion en Pomerol.  Wijnen die hier vandaan komen zijn grotendeels van het druivenras merlot. Maar blends blijven het. De blends worden aangevuld met cabernet franc (ook bekend uit de Loire streek) en soms nog wat petit verdot.


Bij WijnhuisLochem kun je in een masterclass een breed scala aan Bordeaux wijnen proeven uit alle dorpen.

 

In de wijnwereld wordt vaak onderscheid gemaakt tussen Zuid-West Frankrijk en Bordeaux, dit omdat de wijnstreek Bordeaux zo omvangrijk en wereldberoemd is. Echter op de keper beschouwd is Bordeaux onderdeel van Zuid-West Frankrijk, waar ook andere prachtwijnen als Madiran en Cahors vandaan komen.

 

Ons assortiment omvat alle wijntypen uit dit gebied. Rode merlot/cabernet sauvignon en witte sauvignon/semillon, van droog tot zoet (Sauternes). Bordeaux verjongd zich, de wijnen ook, tot en met de vin naturel.

 

Heel veel Bordeaux-wijnen liggen in diepe kelders. Prijzen voor een hippe young adults-Bordeaux vanaf € 7,95/fles. Van Riberon tot en met een bijzonder rustig wachtende, exquise Petrus, al dan niet met een fijn sigaartje erbij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0